Keresés
Close this search box.

Új roma supergroup alakult, és katalán rumbát játszanak!

GipsyMo MazsiMo
Mi a cél? Talán csak nem egy önálló lemez, amelyen egyszerre van jelen a katalán vibrálás a magyar cigányság életérzésével!?

A műfajt a Gipsy Kings tette naggyá!


Bemutatkozik a hazai közönségnek a MazsiMÓ GipsyMÓ projekt. A supergroupnak is nevezhető csapat, amely a világhírű Gipsy Kings zenéje előtt tiszteleg, június 18-án lép fel a Fonó Budai Zeneházban.


Katalán rumbát játszunk, ami az ötvenes-hatvanas évek barcelonai roma közösségében indult, és a Gipsy Kings flamencós, salsás, popos muzsikájában csúcsosodott ki. Régóta készülünk a bemutatkozásra, tavaly ősszel lett volna egy nagy koncertünk a MOMkultban, de azt a koronavírus miatti korlátozások meghiúsították

– mondta Rostás Mihály Mazsi, a csapat vezetője az MTI-nek.

A MazsiMÓ GipsyMÓ-ban az elsősorban a Romengóból ismert gitáros, énekes mellett a hazai roma zenei színtér számos kiváló képviselője játszik. Az együttes létrehozásában az énekes Balogh Guszti (Vojasa, East Gipsy Band) is fontos szerepet játszott. Rostás Mazsi kitért arra, hogy a formáció az elmúlt hónapokban folyamatosan próbált és néhány hete, a Bakáts tér felújítása alkalmából tartott rendezvényen léptek fel először.

A zenekar nevében kétszer szereplő mó annyit jelent lovári nyelven, hogy te, és akkor is használják, ha valamit külön szeretnének nyomatékosítani.

Mostani repertoárunkban többségben vannak a Gipsy Kings-dalok, emellett eljátszunk néhány világslágert, illetve a zenekari tagok szerzeményeiből, egy-egy Romengo vagy Vojasa-darabot. Igyekeztünk olyan Gipsy Kings-számokat választani, amelyek nem annyira ismertek, mint a Volaré vagy a Bamboléo, persze ezek is elhangzanak

– fejtette ki Rostás Mazsi.

A Gipsy Kings jelenleg két változatban létezik és koncertezik. Az egyik, a Nicolas Reyes és Tonino Baliardo által vezetett formáció júliusban fellép a VeszprémFesten.

Sajnos ritkán játszanak Magyarországon, pedig nagy táboruk van. A MazsiMÓ GipsyMÓ-ban is minden a buliról, az örömzenélésről szól, a többi zenekarom, a Romengo, a Cigány Hangok, a Lakatos Mónika FolkTrió vagy a Romanimo-Duo stílusa azért merőben más

A MazsiMÓ GipsyMÓ-ban Rostás Mazsi és Balogh Guszti mellett Lakatos Róbert, Rostás Zoltán, Kovács A. Máté, Balogh Noé és Alex Torres gitározik és énekel, Bordás Péter basszusgitáron, Csipkés Sándor billentyűs hangszereken, Kerényi Nemimre Ákos ütőhangszereken játszik, Hőnich Henrik pedig dobol.

Még az idén szeretnénk megjelentetni egy MazsiMÓ GipsyMÓ-lemezt, amelyen hangsúlyosabbak lesznek a saját szerzemények. Törekszünk arra, hogy a Gipsy Kings világa, hangzása jelen legyen ezekben a dalokban is, kiegészítve a magyarországi cigány életérzéssel

– jegyezte meg Rostás Mazsi.

A cél egy önálló lemez, amelyen egyszerre van jelen a katalán vibrálás a magyar cigányság életérzésével!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Vitorlás kötél

Vitorlás kötélzet: átfogó útmutató (X)

A hajókötélzet megfelelő használata nélkül a vitorlás hajók irányítása és működtetése gyakorlatilag lehetetlen lenne. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a vitorlás kötelek rendszerének alapjait, főbb elemeit, karbantartását, biztonsági előírásait, valamint a megfelelő kötélzet kiválasztását és vásárlását.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt